Varför vänta?

"Varför vänta när du vill ha det nu?" Ganska relevant fråga idag 2020. Jag tänkte förklara varför jag tycker väntan är något viktigt, och vad man kan göra av den när man står mitt i den.


Ronja 16 år hade inte mycket tålamod, och hon hade nog ännu mindre när hon passerat 20. Jag var som tonåring en person som jagade och kämpade för det jag ville ha och uppnå, vilket medförde att jag lärde mig gripa det som låg framför mig samtidigt som jag insåg att det alltid gick vägen bara jag ville det tillräckligt mycket. Många gånger låg det disciplin och hårt arbete bakom, men andra gånger berodde det på att jag lärt mig använda charmen på rätt sätt. Tittar jag tillbaka skulle jag också valt och kalla det ren (medveten och ibland omedveten) manipulation.


Att alltid få det man vill när man vill ha det, gör att jag aldrig utvecklat något bra tålamod, så idag när jag längtar efter något längre fram i livet kan väntan vara något ovant och därav riktigt jobbigt.

Min övertygelse är att Gud har planterat drömmar i alla människor - en eller flera visioner om att Du egentligen hör hemma på en scen, i en VD-position, som gift med två barn, som entreprenör eller som missionär i ett främmande land etc. Listan kan göras lång. Drömmen är också lite skräckinjagande då du vet att den inte är något du kan uppnå i egen kraft. En sådan dröm tror jag Gud placerat inom oss - men det är inte alltid i vår timing den är tänkt att utspelas, utan ibland kan vi mot vår känsla behöva vänta.

Frågan är vad vi gör medan vi väntar?

En bild som hjälpt mig i min väntan på det jag drömmer och längtar efter är en bild av en gravid kvinna. Eftersom en av mina närmsta vänner är gravid så har den blivit ännu tydligare. När en kvinna är gravid så är det en tid av väntan på att bebisen ska födas. Blivande mammor besöker inte barnmorskan alla dagar i veckan eller köper alla blöjor på ICA, och inte sitter hon bara still hemma och väntar på den stora dagen heller. Blivande mammor tar väl utvalda steg i flera månader för att förbereda sig på att bli mamma. Blivande mammor läser böcker, rådfrågar andra mammor om råd, de inhandlar mamma-kläder och kanske köper barnvagn och babykläder - allt för att vara redo för att bebisen skall komma.


Den bilden hjälper mig att tro på att inte springa för snabbt fram - men samtidigt inte inte ta steg framåt heller. Vi borde gå genom de dörrar som öppnas i linje med vilken dröm vi bär på. Att förbereda sig handlar om att agera i tro och inte alltid veta exakt hur utfallet kommer bli, men att ändå agera när dörren öppnas. För förbereder vi oss inte, tror jag att vi kan gå miste om drömmen. Ibland innebär det att vi fortsätter vara en god förvaltare av det vi idag har framför oss - och vid andra tillfällen handlar det om att släppa taget och göra något nytt när möjligheten infinner sig.


Ibland känns det jobbigt att stå kvar där vi står, när vi vet att Gud kallat oss till något annat. Men innan du eller jag grämer oss över det tycker jag att vi ska titta på kung David. David var en herde som tog hand om får, men som blev vid tio års ålder ordinerad till att en dag bli kung. Han var varken gammal eller erfaren nog till att vid tio års ålder vara redo för att styra ett rike. Men det var den tiden som fåraherde som formade och förberedde honom till att en dag bli kung och ha visheten till att styra riket.


Precis som David och alla blivande mammor tror jag att vår säsong just nu förbereder och utvecklar oss för det som komma skall i nästa. Att våga vänta på Guds timing lär mig, och dig, om Guds trofasthet. Inte bara att vi säger att vi litar på att drömmen kommer inträffa, utan vi agerar därefter också, utan att springa för snabbt - eller släpa efter. Ser vi väntan på detta sätt kommer vi också se syftet och meningen med nuet, vilket på många sätt gör mig mer tacksam och närvarande. Vilket gör väntan till något viktigt för mig.