Den dag jag bygger en altan

Uppdaterat: 22 aug. 2020

Ni vet när man bygger ett hus? Eller en altan? (Ni som lyssnar på Morron med MFHF vet var jag fick tanken ifrån). Så krävs en bra och stabil grund. Hur man bygger ett hus eller en altan vet jag inte, men om jag en dag ska bygga en så kommer jag be min pappa (som varit snickare hela sitt liv) om grundlig hjälp till att kunna förstå processerna och få instruktionerna till att bygga rätt. Han kommer behöva hjälpa mig efter arbetets gång och inte heller lämna mig ensam, men kanske främst vara närvarande när grunden ska sättas. Hela grunden kommer ju avgöra om huset blir som tornet i Pisa (googla misstaget) eller ett välbyggt och stabilt byggprojekt.


Jag hade möjlighet att få en stabil grund den dag jag började tro på Jesus. Inte för att jag visste vem Jesus var eller hur man byggde en relation till honom, utan för att jag hade förmånen att få hjälp av människor som gjort samma resa tidigare. De människor jag talar om är idag mina andliga föräldrar och mina andliga storasyskon. De hjälpte mig att lägga grunden rätt från första början, de var alltid där vid min sida. Jag kan inte säga att jag förstod allt men jag såg att de visste hur man gjorde, eftersom jag såg deras liv utkristalliseras framför mig. De bar på kärlek, mod och frid som var bortom min vetskap och mänskliga förmåga.


Genom att jag vågade ta emot hjälp till att lära känna Jesus så gör det att jag idag, en helt vanlig vardag, mitt i livet, vågar möta mig själv i tystnad och inte fly till ett schema som är fullt från måndag till söndag. Det gör att jag inte är rädd för att vara själv (ser mig som själv, men aldrig ensam) eller att jag behöver jaga och stäva efter framtiden, utan jag kan landa och ta in nuet (slippa tanken av att jaga "bara jag har det eller det.."). Alla dessa aspekter var nog bortom mig själv för några år sedan, men efter att tillåta byggprocessen ta plats i mitt liv och våga gå i tro så är detta ett av många stabila resultat.


Så varför skriver jag om detta? Du kanske inte ens tror på Gud, eller så gör du det, poängen är att även fast grunden inte alltid syns, så är det den som gör den stora skillnaden i det mesta i våra liv. Grunden i alltifrån relationer till kunskap är nog avgörande för hur stabilt vi står när det blåser och tiden passerar. Gud är min grund, har du funderat på vem som är din?