Är du en ledare som har "do goals" eller "who goals"?

I min YouVersion app så plöjer jag ibland igenom några bibelplaner om ledarskap. Jag läste häromdagen Craig Groeschels bibelplan "Six steps to your best Leadership". Det han menade, vilket jag nu också menar är att vad du svarar på frågan ovan faktiskt spelar roll.


De flesta sätter upp utvecklingsstrategier som dom fyller med "do goals". Jag ska göra mer aktiviteter med mina barn. Jag ska göra mer saker som min partner uppskattar som vänligt. Jag ska göra mer för att utrusta människorna jag leder. Men, dom ledare som faktiskt har mest inflytande har istället "who goals". Jag är en tålmodig mamma som älskar med empati. Jag är en ledare som ser och lyssnar till dom jag leder. Jag är en chef som leder genom bra exempel och hängivenhet.

Man börjar alltså med att fråga sig vem man vill vara? Och låter vad man sedan gör påverkas av det.

Jesus är förmodligen världens mest inflytelserika person som någonsin levt (även i sekulära mått mätt), han "arbetade" aktivt i bara tre år här på jorden och har fortfarande människor idag som hängivet följer honom. Två tusen år efter hans liv här på jorden så är boken om hans liv fortfarande bästsäljande. Vi kan läsa i Bibeln att Jesus talade om vem han är, och utifrån det så kan vi tydligt se att dom uttalanden påverkar hur han agerade och hur han fortfarande agerar idag. Han började med who, inte do.


För när du vet vem du är, kommer du veta vad du ska göra. För att förenkla: "Vad skulle en person som jag vill vara, göra i detta läge?" Detta var ett helt nytt sätt att tänka för mig - och kanske var det det för dig med och det tar tid att skapa nya tankemönster men vi kan alla börja någonstans. Om du vill vara en ledare som bryr sig genuint om sina medarbetare - då kanske du börjar skriva en uppmuntrande lapp till dom dagligen. Om du vill vara en person som är organiserad - då kanske du börjar med att bädda din säng varje morgon. Om du vill vara en ledare som följer Guds hjärta - bör du förmodligen börja starta dagen med att snacka med honom. Ja, ni förstår! Gör alltså det som utvecklar dig till att bli den du vill vara som ledare.